Blog o životě v Bulharsku

 

Tak a už tady v Bulharsku žijeme nějakou chvíli. Pomalu už nás přestávají místní specifika překvapovat a proto nastal čas sepsat, co nás zatím překvapilo.

Třeba to někomu pomůže se tady rychle zorientovat a připravit na kulturní šok, který sice stejně přijde, ale alespoň teoreticky na něj snad budete připraveni. 

Snad se vám to bude líbit a pište prosím vaše postřehy a komentáře! 


Blog

27.01.2014 09:42

L jako Lična karta

Lična karta

Je místní občanský průkaz. Měl by si ji vyřídit každý cizinec, který zde bydlí více než 3 měsíce. Bez ličné karty není možné platit na internetu kartou, nemůžete online zaplatit pokutu za parkování, pokud s vámi chtějí policajti řešit nějaký přestupek, musíte s nimi na stanici, na místě by to s vámi vyřešili jen s ličnou kartou.  Její vyřízení na úřadech je přitom tak komplikované, že se do toho může pustit snad jen naivní jedinec nebo ten, kdo si užívá byrokracii.

—————

27.01.2014 09:41

K jako káva

Káva

Ačkoli v Bulharsku téměř neexistují příjemné kavárny, jakých je u nás už spousta, kávu mají v podstatě všude velmi dobrou. Dokonce i ve stáncích na ulici, kde vám kafe dají do plastového kelímku. Takových stánků je všude spousta a místní je zhusta využívají. Typický obrázek je skupina Bulharů nebo Bulharek stojících před kanceláří, obchodem, restaurací a v jedné ruce mají tohle kelímkové kafe a v druhé cigaretu (platí zde plošný zákaz kouření ve veřejných prostorech).

—————

23.01.2014 09:21

J jako jazyk

Jazyk

Bulharština je slovansky jazyk, tak to vypadá, že bude jednoduché se tady domluvit. Ze začátku jsem ale měla pocit, že tady lidi mluví snad svahilsky a nerozuměla jsem skoro nic. Kromě toho, že podstatná jména neskloňují, tak je často jejich význam posunutý. Třeba napravo (vyslovováno "naprávo") znamená v bulharštině rovně. Užasno znamená strašně, úžas je horor. Planina jsou hory. Drvo je strom, kosa jsou vlasy. Majka a bašta jsou mamka a taťka a ne pochoutky z Hamé....

Kromě těch posunutých významů je hlavni překážkou, hlavně pro mladší ročníky, které se neučily povinně rusky, azbuka. Všechny nápisy, webové stránky a vůbec  prakticky vše, je psáno výhradně v azbuce. Naštěstí aspoň ukazatele na silnicích jsou většinou nejen v azbuce, ale také v latince.

 

 

—————

22.01.2014 09:55

I jako informace

Informace

Získat informace o tom, co je v Bulharsku zajímavého, kam se vypravit, jak se tam dostat a kde začíná nějaká turistická značka, je prakticky nemožné. Na internetu lze najít informace jen povšechné bez potřebných detailů, často vychvalují něco, co ani tak moc nestojí za to a naopak místa, která jsou úžasná, nikde nenajdete. Několikrát se nám stalo, že na skvělá místa jsme se dostali jen díky tomu, že tam existují kešky (viz www.geocaching.com). V některých případech mají značení na silnicích, ale i to je většinou mizerné. Mapy buď neexistují, nebo ve skutečnosti vypadá okolí úplně jinak. Zlaté turistické značení v Česku!

—————

21.01.2014 11:34

H jako ty bulharské hory

Hory
Ačkoli většina Čechů si při vysloveni jmena Bulharsko hned představí levnou dovolenou u moře, řekla bych, ze to nejkrásnější tady není moře, ale hory. Primo v Sofii máme pohoří (skutečně to není jen nějaký kopec). Nádherná Vitoša má nejvyšší vrch vysoký  2 290 m. Pro nás Čechy, co máme sice hory skoro všude, ale nejvyšší hora je Sněžka, to je docela zvláštní. I v místním teplem květnu (Téměř každý den minimálně 25°C ) na Vitoše byl pořád sníh a neroztál ani na konci června! Na jejím úpatí najdete kamenopády jako z pohádky a několik úžasných vodopádů.
Kromě Vitoši, kterou máme za barákem (na sjezdovce jsme za 20 minut a je skvělá! ) , je tady ale spousta nádherných míst - magických 7 jezer v Rile, nejvyšší vrch Balkánu Musala, Stara Planina a Pirin. Tam všude jsou skvělé vysokohorské túry. kromě toho tady je velké množství skalních měst, asi nejkrásnější v Belogradčiku, kde je do antropomorfních skal zakomponovaná starověká  pevnost.

 

 

 

 

—————

20.01.2014 23:31

E jako elektřina

Elektřina
Z dětství si pamatujeme, ze nám čas od času vypínali elektřinu. Dnes už vypadne jen výjimečně při silné bouřce. A jsme tak úplně ochuzeni o večeře při svíčkách! A proto tady většinou ani moc nenadáváme, když už počtvrté v týdnu vypnou proud. Obzvlášť v létě je to skoro příjemné. Děti večeře při svíčkách milují. Horši je to v zimě, především proto, ze topení máme na elektřinu! A takové čtyři hodiny bez topení už jsou sakramentsky znát.
 
Poznámka 20.1.2014: musím uznat, že za posledních pár měsíců se situace s výpadky elektřiny i u nás na "větrné hůrce" značně zlepšila, tak abych jim jen nekřivdila!

—————

19.01.2014 20:54

D jako dopravní předpisy

Dopravní předpisy
S dopravními předpisy si místní příliš hlavu nelámou. Nejdřív si tady člověk všimne toho, ze Bulhaři v podstatě nikdy nepoužívají blinkry. Ještě dokážu pochopit, pokud ho nepoužívají při přejezdu z pruhu do pruhu, ale oni to nepoužívají ani při odbočování a tím pádem je řízeni tady trochu hazard a hodně zkouška pevných nervu a především předvídavosti. Vzhledem k jejich národní averzi k blinkrům je neuvěřitelně zajímavá zejména jízda po kruhových objezdech. Tady v Sofii jich mají spoustu, většinou dvou nebo třípruhových. Blinkr nepoužívají při výjezdu, takže je potřeba vytušit, kde asi tak budou vyjíždět. Ale protože ještě na těch krouháčích moc jezdit neumí, tak třeba čekají, až bude volny vnitřní pruh a tím blokuji při vjezdu na něj všechny za sebou. Přitom ostatní pruhy jsou volné. Kromě toho se vyskytují jedinci, kteří naopak mají zapnutý levý blinkr po celou dobu jízdy na kruhovém objezdu a často ještě dlouho poté, co kruháč opustí, takže matou všechny kolem sebe.
Vůbec nejvíc mne ale irituje jejich zvyk vjíždět na hlavni silnici bez toho, aby před vjezdem zastavili a rozhlédli se. Bulhar v autě jede a zastaví až v polovině pruhu hlavni silnice a tam se teprve začne rozhlížet, respektive odhaduje, zda ho ten, co má přednost přeci jen nepustí. Věřte nebo ne, často ho skutečně pustí! Na jednu stranu je tenhle jejich zvyk strašně iritující, ale na druhou stranu je fakt, ze při zdejším silném provozu by asi nikdo nikdy jiným způsobem na hlavni silnici nevyjel.

—————

19.01.2014 20:53

C jako cesty

Cesty
Záměrně nechci psát o silnicích, ale o cestách. Vnímání sjízdnosti cesty se nám totiž po příjezdu do Bulharska značně změnilo. Nedávno jsem přišla ke kamarádce na návštěvu a pochvalovala jsem si, jak tu jejich cestu hezky opravili. Dříve tam totiž na 5m2 bylo 7 děr hlubokých minimálně 20 cm. Navíc to není asfaltová cesta ani betonová ani panelová. Jen zpevněná štěrková cesta, která však slouží jako příjezd k domům, které v žádném případě nepatří k těm levným.

 


 

—————

16.01.2014 23:13

B jako balkánský basketbal

Nebo také b jako bulkuk, tedy bulharský výraz pro odpad, odpadky. Velké téma zdá se.

Pojetí pořádku je v Bulharsku totiž poměrně zajímavé. Obecně se dá říci, že se chovají poměrně racionálně dle hesla co není celé moje, to mne nezajímá. Tento přístup lze vypozorovat prakticky všude. Počínaje tím, že paneláky z předrevoluční éry se rozpadají a každý si opravuje jen tu svoji malinkou sekci. Vymění okna a vybírá si přitom dle svého vlastního uvážení, to znamená, že se nenechá svazovat ani velikostí a tvarem původních oken ani jejich barvou. Pak si svoji kóji zateplí. Samozřejmě na polystyren dáme barvu. Opět nás přitom vůbec nezajímá, že soused má svůj panel natřený na zeleno, my si ho natřeme na oranžovo. V současné době už u většiny paneláků nejde určit, jak vypadaly původně. A upřímně řečeno vypadají strašně. Jejich okolí je snad ještě depresivnější. Poté, co obrovská sídliště komunisté postavili, nelámali si hlavu s okolím domů. Zeminu nikdo nesrovnal, nikdo nevysadil ani záhony ani trávníky. A tak dnešní zeleň roste na pahorcích zbylých po výstavbě, není v nejmenším udržovaná a vypadá to tam jako v příkopu u hlavní silnice.

Nejsem si jistá, jak funguje vyvážení odpadků. Zcela jistě zde nefunguje jednotná sazba na obyvatele jako u nás. Popelnice jsou rozmístěny sporadicky po ulicích a vždy jsou otevřeny. To má za následek, že při větším závanu letí odpadky ven. Ale příčinu to má čistě praktického rázu. Takový Bulhar neplýtvá časem. Doma vezme tašky s odpadky a nasedne do automobilu. Stáhne okýnko a nízkou rychlostí projíždí kolem popelnice. Zamíří a hodí! Zásah? Většinou se skutečně pytlem s odpadky do popelnice trefí! Holt léta praxe se nezapřou. My tomu říkáme balkánský basketbal. Prý se pěstuje nejen v Bulharsku, ale i v okolních zemích!

 

 

—————

15.01.2014 16:35

A jako auta

A jako auta. Pro Bulhary je auto znakem postavení. Mnohem víc než u nás. Člověk žije z ruky do huby, bydlí  v polorozpadlém neudržovaném paneláku, ale musí mít silné auto - nejlépe audi, mercedes, BMV. A když nemají na nové nebo zánovní, jezdí ve starém vraku, ale hlavně, že je to ta správná, silná značka! A nejen, že v něm jezdí s rukou ven z okýnka jako největší frajeři, ale taky k dobrému jménu patří mít to auto vždycky vyleštěné. A na to jsou tady vážně dobře zařízení. Automivky jsou na každém rohu a za pár korun vám vevnitř i zvenku vypulírují auto tak, jak vypadalo naposledy při koupi. A samozřejmě ruční mytí, žádné škrábance z automatické myčky. A protože se na umytí čeká, tak mají k dispozici plastové stolečky a židličky. Uvaří vám kafe a vy se pak koukáte, jak maníci makají.

 

 

—————

—————